суботу, 4 квітня 2015 р.

ВЕСНА: тренуємо спостережливість




    Центральне  місце  серед наочних методів ознайомлення дітей з довкіллям  займає спостереження. 
    Спостереження – це вміння дитини вдивлятись, бачити, помічати, виокремлювати, аналізувати і встановлювати причини, доходити до висновків, узагальнень.
    В результаті методично грамотно організованого спостереження у дітей розвивається спостережливість. Не тренуючи спостережливість в дитинстві, ми позбавляємо наших дітей в майбутньому побачити безліч цікавих речей - в подорожах, у спілкуванні, та й просто в повсякденному житті. Для того, хто вміє помічати, зіставляти, робити висновки, світ стає об'ємнішим, повнішим, яскравішим!
    Пори року - відмінна тема для спостережень. Можна виходити на вулицю з фотоапаратом і фотографувати, наприклад, ознаки весни. Шукайте незвичайні, навіть тріснутий асфальт після зимових морозів може стати ознакою весни. Можна фотографувати усе !  А потім з цього зробити слайд-шоу або презентацію. І вийде фільм. А діти будуть згадувати кожен кадр своїх спостережень!


Спостерігаємо разом з дітьми:

- навесні з'являються таловинки, особливо біля дерев. Чому? Бо темна поверхня стовбурів значно нагрівається і сніг тане інтенсивніше.
- течуть струмки. Чому?   Від сонячного проміння тане і сходить сніг, і вода збігає до водойм (річок, ставків, озерець)
- на водоймах починається повінь. Чому?  Струмки із талого снігу наповнюють їх
- з-під снігу пробиваються молоді рослини. Вони, зазвичай мають у землі особливі підземні органи - корневища у вигляді бульб або цибулин, в яких відкладаються поживні речовини, що допомагають рано проростати.



Використані джерела:

  1.      Богуш А.М. , Гавриш Н.В. Методика ознайомлення дітей з довкіллям у дошкільному навчальному закладі – К.: Вид. Дім "Слово", 2010
  2.      Яришева Н.Ф. Основи природознавства: Природа України.  –К. Вища шк.., 1995
  3.     Яришева Н.Ф. Методика ознайомлення дітей з природою. – Київ.: Вища школа, 1993.
  4.      Як розвинути спостережливість    http://www.secret-press.com/roz60.html

Немає коментарів:

Дописати коментар