неділю, 11 вересня 2016 р.

Народознавчі осередки в ДНЗ


Попри велику популярність  використання  у сучасний практиці дошкільної освіти нових освітніх технологій, ми, педагоги українських дитячих садочків, не повинні забувати   про виняткове значення  народного досвіду  виховання та навчання  найменших громадян нашої держави.
Сьогодні науковці і практики об’єднують зусилля, намагаючись вибудувати ефективну  й цілісну систему національно-патріотичного виховання підростаючого покоління, яка, беззаперечно,  має включати в себе  надбання українського народознавства.
Народознавство - це історична галузь науки, яка висвітлює переважно традиційно-побутову культуру – звичаї, символи,  традиції, фольклор, ремесла у різні історичні періоди розвитку держави та нації.
Вихователь національного дошкільного закладу  повинен спочатку сам добре знати історію культури та побуту українського народу, а вже потім ознайомлювати з ним дітей. З огляду на це, на сторінках щоденника "Шухлядка вихователя" започаткуємо рубрику "Своє+рідне", де будемо розміщувати корисну інформацію чи посилання на інші джерела, які допоможуть  нам поповнити, систематизувати знання з українського народознавства.
Перша публікація даної рубрики присвячується темі облаштування народознавчих куточків в усіх вікових групах дошкільного навчального закладу. Бо, нажаль, часто ми відчуваємо труднощі саме у доборі цікавого, повчального та розвивального матеріалу для таких куточків. Такі осередки в групах нерідко копіюють один одного, бо, зазвичай, використовуємо у їх оформленні не надто якісні, шаблонні плакати, малюнки, вивіски, які пропонує нам сучасний ринок. Буває, що називаємо "міні-музеями" набір речей,  про які самі нічого не знаємо і діти не знають, або, навпаки , добираємо такі речі, які не мають ніякого відношення до українського народу.


Вашій увазі пропоную рекомендований перелік матеріалів  для народознавчих осередків в усіх вікових групах. Сподіваюся, що це допоможе нам розкрити у маленьких вихованців зародки національно-патріотичних почуттів, звичайно при умові, що вихователі плануватимуть та проводитимуть щоденну, систематичну, послідовну та якісну навчально-виховну роботу з дітьми із застосуванням дієвих, активних методів та прийомів.






Для творчих ідей пропоную переглянути спеціально підготовлений відеоролик "Ідеі облаштування народознавчих осередків в ДНЗ"





...і ще кілька фото для ідеї  "Хатинка"






3 коментарі:

  1. Гарний задум щодо рубрики: СВОЄ+РІДНЕ!
    Так важливо виховувати маленького громадянина з дитячого садочка!

    ВідповістиВидалити
  2. Якби були смайли, то би гарненько їх понаставляла)))

    Вихователям особливо корисно переглянути рекомендований перелік, розширити в чомусь стереотипне бачення народознавчих куточків.

    Валентина зробила важливу і, як на мене, не легку спробу привернути увагу педагога до справжньої, рідної української культури, з якою так просто можна знайомити малят у дитячому садку через народознавчі осередки. Мій уклін.

    ВідповістиВидалити
  3. Приємно, що заставкою цієї публікації стала фотографія з мого національного куточка!

    ВідповістиВидалити