середу, 30 березня 2016 р.

Сенсорика: дидактичні ігри.



Щоб дитинство наших дітей було щасливим, основне, головне місце в їх житті повинна займати гра. У дитячому віці у дитини є потреба в грі. І її потрібно задовольнити тому, що граючи, дитина вчиться і пізнає життя. Ранній вік - найсприятливіший час для сенсорного виховання, яке забезпечує повноцінне сприйняття навколишнього світу, що сприяє розумовому, фізичному, естетичному розвитку дітей. Кращий спосіб розвивати і закріплювати сенсорні навички у дитини - перетворювати будь-які заняття і обов'язки в гру. Предметна гра є провідним видом діяльності і основою становлення дитини до 3 років. Отже, головне в цьому віці - збагачення чуттєвого досвіду, необхідного для повноцінного сприйняття навколишнього світу, і насамперед - поповнення уявлень про властивості предметів: їх кольори, форми, розміри навколишніх предметів, положенні в просторі і т.п.

Дидактичні ігри з сенсорики для дітей 2-4 років спрямовані передусім на розвиток дрібної моторики рук, а також на розвиток у дитини почуття сприйняття кольору і форми предметів, співвідношення їх величин.

У процесі подібних ігор дитина знайомиться з кольорами, які є основними в спектрі. Наприклад, це може бути гра, в ході якої дитина розучує назви семи кольорів веселки.

Крім того, формуються базові знання про найпростіші геометричні фігури, їх відмінностях один від одного. А також про те, які аналоги є у даних геометричних фігур в навколишньому світі.

Дитина вчиться співвідносити великі предмети з маленькими, відчувати між ними різницю і вибудовувати предмети в порядку зростання або зменшення.

Як би парадоксально це не звучало, але відсутність коштів на придбання спеціальних матеріалів для дидактичних ігор з сенсорики для дітей 2-4 років, тільки сприяє розвитку їх творчого початку. Творчі педагоги  можуть вигадувати все нові і нові розвиваючі ігри для дітей буквально з підручних матеріалів. Пропоную декілька варіантів:


Крім цього можна використовувати друковані дидактичні ігри. Такі як:



6 коментарів:

  1. От би і батькам своєї групи розказала, Аліна Михайлівна)))) оперативно...не відкладаючи)) можна міні-консультацію з ноутбуком в роздягалці)) Удачі!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Слушна порада! Обов'язково прислухаюсь до неї і найближчим часом організую) Дякую за підказку!

      Видалити
  2. Аліна,дійсно, ігри з сенсорики у ранньому віці відіграють важливу роль у розвитку дітей.Тому твої знахідки і поради буду використовувати у літні місяці. Адже мої вихованці старшої групи, майже, на порозі першого класу, а для новеньких, маленьких малючків, яких я планую набирати саме ці ігри для їхнього віку.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Світлано Анатоліївно, в мене щойно виникла ідея створити картотеку дидактичних ігор у сховищі OneDrive для спільного користування. Після створення відразу поділюсь посиланням з правом на редагування, щоб усі наші колеги могли не лише використовувати але й поповнювати цю картотеку. Думаю це буде зручно.

      Видалити
  3. Радію, що зроруміли мої зауваги щодо використання OneDrive як електронного сховища для дидактичних матеріалів. Є доступ зацікавленим колегам, батькам до матеріалів: використовуй як скарбничку знахідок або порівнюй зі своїми методичними родзинками. Зручно, просто, легко!

    ВідповістиВидалити
  4. Дуже вдячні! Будемо використовувати Ваш матеріал у роботі з дітьми.

    ВідповістиВидалити