неділя, 11 вересня 2016 р.

СЛУХАНКА ДЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ МАЛЕЧІ

       


      Хто уважно слідкує за новими подіями у дошкільній освіті, той, напевно уже ознайомився з новими методичними рекомендаціями МОН щодо організації роботи з музичного виховання дітей в ДНЗ Лист МОН від 02.09.2016 № 1/9-454 “Щодо організації роботи з музичного виховання дітей у дошкільних навчальних закладах”
       У даних рекомендаціях зазначено, що музика має супроводжувати  малюка упродовж дня, а не тільки під час музичних занять чи свят.  Причому, це мають бути кращі зразки української музики, дитячої народної, авторської, сучасної та ін. Наприклад, вихователь може запропнувати дітям прослуховування мелодій під час читання української народної казки, під час малювання, спостереження. А ще музику можна включити, коли малюки нову народну гру розучують, чи грають в групі у  гру "Оркестр"...
      Зараз не дуже просто знайти гарну  українську дитячу,  особливо народну музику, особливо для дітей дошкільного віку. До прикладу, візьмемо колискові пісні. Їх можемо пропонувати слухати уже дітям раннього дошкільного віку.  Але ж, як виявилося, на просторах інтернету майже немає музичного матеріалу, що доступний 2-3-х  річним дітям . За винятком, наприклад,"Котику сіренький" у виконанні Ніни Матвієнко.   Для  добору репертуару колискових  дітям можна, на мою думку,  використати також записи колискових  у виконанні Квітки Цісик , Росави, Алли Мігай, а токож солістки хору ім.Г.Верьовки, у якої надзвичайно магічний, автентичний голос (НАЖАЛЬ, ПЛЕЄР НЕ ХОЧЕ "ВПИСУВАТИСЯ" В МОЮ ПУБЛІКАЦІЮ, ТО ШУКАЙТЕ МУЗИКУ САМОСТІЙНО)
     Таким чином,  ми спробували  самостійно створити фонотеку дитячих колискових пісень, які можна використовувати у роботі з дітьми дошкільного віку.
        Непоганим, на мій погляд,  музично-дидактичним матеріалом є ФОНОХРЕСТОМАТІЯ від видавництва "Ранок". Її можна придбати чи "скачати" з інтернету для всіх вікових груп, починаючи з 3 року життя. Але українського музичного фольльору та музичних творів  сучасних українських композиторів там замало....




    P.S.  Охоче поділюся з усіма педагогами аудіозбіркою "Слуханка", матеріали якої можна використати під час навчально-виховного процесу.

Даю плейлист моєї "Слуханки"


11 коментарів:

  1. А в мене вони чогось не відкриваються...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Може бути, бо це аудіофайли))) але зараз спробую ше раз! )) А ФОНОХРЕСТОМАТІЮ скачай собі сама) ше рекомендую переглядати мої аудіозаписи ВК, там є що вибрати....))

      Видалити
  2. Все гарно відкривається! Чудовий дидактичний матеріал!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Як завжди, приємно, бачити Вашу увагу, Світлано, до нашої роботи))Дякую!!!!!

      Видалити
  3. Дякую за корисну аудіозбірку. Все відкривається і при потребі скачується, пробувала! Дякуємо вам, Валентино Анатоліївно, за безперервну методичну підтримку!!!

    ВідповістиВидалити
  4. А я вже поскачувала ці прекрасні пісеньки! Мої малюки дуже люблять співати і танцювати, в нашій групі музика лунає кожного дня і діти до цього звикли. Порадую їх новеньким! Думаю дітям дуже сподобається! Дякую, Валентино Анатоліївно за цікавий підбір!

    ВідповістиВидалити
  5. В п'ятницю на занятті з ліплення ми уже слухали пісеньки із аудіозбірки "Слуханка". Наші дітки вперше слухали у записі пісні.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Значить до музичних занять в залі ви вже готові!!

      Видалити
    2. Так уже будемо пробувати.Ми, як кажуть завжди готові!

      Видалити