пʼятницю, 11 вересня 2015 р.

Глина - матеріал для занять з ліплення у дитячому садку.

     Глина  - найбільш доступний,  природний матеріал для занять з ліплення у дитсадку. В Україні глина трапляється практично у всіх місцевостях, її можна знайти і на Віньковеччині. Глина має різноманітні кольори: жовто-коричневий, білий, сірувато - білий, зелено-блакитний,  бурий, цеглянисто-червоний та інші.

     Залежно від наявних домішок глини поділяють на  масні і пісні. Масні глини пластичніші. Пластичність - це здатність  зберігати форму без розривів і тріщин. Тому глину треба перевірити на пластичність: змочити грудочку водою, добре розімяти, перетерти в руках і зліпити бублик. якщо він не потріскається, а після висихання не розкришиться і не деформується, це означає що глина придатна для ліплення.
     Щоб приготувати глиняну масу, треба залити глину водою, добре розмішати, щоб була як густа сметана, і залишити на добу розкисати, або, як кажуть керамісти, розпускатися. Наступного дня добре розмішати, процідити крізь сито і залишити на добу. Вона  відстоїться, опуститься на дно. воду треба злити, а глину трохи підсушити. Готову глиняну масу вимісити, як тісто, щоб з неї вийшло повітря, тоді під час висихання вироби не будуть тріскатися. Робоча маса  повинна бути помірно вологою, не приставати до рук, але й не бути крихкою. Чисту, однорідну глину можна зберігати в целофанових пакетах чи пластмасових відерцях.


  Висушувати глину треба спочатку у вологих приміщеннях кілька днів, а потім  у сухіших, але не біля батареї і не на сонці. Висушені вироби можна випалювати у звичайній жаровій шафі (6-7 годин, при температурі 100 С). Виймають наступного дня, коли піч і вироби повністю охолонуть. Після випалювання вироби можна розмальовувати гуашевими фарбами з додаванням яєчного жовтка.

За матеріалами посібника Сухорукова Г.В. Образотворче мистецтво з методикою викладання у дошкільному навчальному закладі - К., 2013


2 коментарі:

  1. Мої малюки (ранній вік) полюбили глину, тому глину ми використовуємо, а ще пізніше навчимося маювати фарбами будемо розфарбовувати свої вироби!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже подобається заняття з ліплення дітям моєї групи, тому що ми використовуємо глину. Коли я показую, що і за чим ми будемо робити з глини, діти заворожено і з захватом дивляться, чекають із нетерпінням, коли вже візьмуть в руки глину, щоб творити. Доречі глиняну масу я підготувала за рецептом у цій статті. Вона дуже пластична і з нею дітям легше працювати. Хто ще не використовує глину для занять з ліплення, РЕКОМЕНДУЮ!!!

    ВідповістиВидалити