вівторок, 23 травня 2017 р.

Відчинило двері літо...

На допомогу вихователям  в організації  літніх природничих спостережень

     Відчинило двері літо -
 Скільки радощів у нім!
Скільки в лісі  трав і цвіту!
Гей, мерщій туди ходім!

   Літо - неповторна пора року для організації цікавих прогулянок, екскурсій, спостережень. Такі заняття - одна з вихідних форм  екологічного  виховання, розумового розвитку дошкільників. Тут починає діяти могутній емоційний стимул розумової праці - здивування, яке породжує бажання знати, розвиває пізнавальний інтерес.  Доречним буде згадати Софію Русову : "Ми можемо любити тільки те, що знаємо. Треба дати змогу дітям побачити найближчі місцевості, знати в них кожну річку, ліс, рослинність..." 
    Добірка природознавчої інформації взятої з  посібника Надії Яришевої "Основи природознавства: Природа України" допоможе вихователям посіяти в дитячих душах зерна любові до усього живого, які проростуть бажанням і потребою творити добро і красу на рідній українській землі.

Рослинний світ водойми. 

Біля самого берега розташовується пояс прибережних рослин: тут можна побачити: калюжницю, осоку, очерет, стрітолист, рогіз.  

Калюжниця болотна

Стрітолист

Осока

Це найбільш гарні рослину першого поясу водойм їх легко відшукати та показати дітям. А розповісти про ці рослини можна так:

«Очерет звичайний росте на берегах річок, озер, на болотах. Озеро чи ставок, береги якого заросли очеретом, нагадує дзеркало, що вставлене в смарагдову раму. Високо здіймаються вгору стрункі стебла очерету. Листки у нього видовжені, загострені, їх багато на стеблі, і, торкаючись один одного, вони наче тихенько перешіптуються між собою. Влітку очерет прикрашається густими пухнастими волотями. Від подиху вітру вони коливаються, наче танцюють під ніжну музику. Очерет — дуже корисна рослина: його їдять свійські тварини, люди використовують його як будівельний матеріал, паливо. З очерету можна робити папір і багато інших, потрібних людині речей. Очерет очищає воду у водоймах".




Комахи. 

Комахи - невідємний елемент природи, її краси.  У процесі навчально-виховної роботи з дітьми виховаетлі можуть зустрітися з різноманітними представниками цього класу.Від того, що діти знають про комах, залежить їх ставлення до них.

Бабка Красуня блискуча
Бабка
Можна розповісти дітям, що це одна з найкрасивіших комах. Її темно-сині крила переливаються на сонці. Комаха має струнке тіло, великі блискучі очі. Живиться красуня мошками, комарами, яких ловить у повітрі. Вона знищує комах - кровососів, тому її треба берегти. 






Жук -  сонечко
Скрізь - на городі, і у саду, парку чи в лісі - діти зустрічаються з сонечками. Можна розповісти про цього жука так:
«Сонечко — дуже гарний жук. На червоних крилах наче намальовані сім чорних крапок. Своїм забарвленням сонечко попереджає пташок: не беріть мене, я неїстівне. Подивіться, яку крапельку жовтої рідини залишає сонечко, якщо його потримати на руці. Вона гірка і не до вподоби пташкам. Живляться сонечка Попелицями, поїдаючи їх у великих кількостях. Цим вони приносять вел и к у користь городам, садам і лісам».

1 коментар:

  1. Так згодна літо- неповторна пора року. Рослиний і твариний світ у літку дивовижний та цікавий для спостереження. Малятка будуть у захваті. Скористаюсь рекомендаціями.

    ВідповістиВидалити