неділя, 10 квітня 2016 р.

Садок вишневий коло хати або ще раз про педагогічні погляди Т. Г. Шевченка

                                                        


"Дитячий кобзар". Ілюстрація Марини Михайлошиної 
                                            
                                
      Знову і знову повертаємось ми до Шевченка. Вже стільки мовлено і написано, що, здається, немає серед його творів недослідженої поезії чи хоча б рядка...
    Чи знаємо ще щось, крім фактів біографії, перших романтичних балад та загальновідомого "Заповіту"?!
   
      Тарас Шевченко  не був професійним педагогом, не писав спеціальних педагогічних праць, проте його проза, поетичні твори й живопис мають безперечне виховне значення. Їм властива глибока народність, гуманізм, любов до батьківщини, викривальний пафос, образність. У своїх творах письменник порушував морально - етичні теми, розмірковував про важливість родинного виховання, освіти й освіченості в житті людини, про роль народних традицій і фольклору в становленні високоморальної особистості.

     Відтак, зупинимося на деяких педагогічних аспектах творчості  Т. Г. Шевченка

СІМ'Я. СІМЕЙНЕ ВИХОВАННЯ

    Шевченко  пристрасно бажав створити сім’ю, радів, споглядаючи хорошу родину, мріяв про хатину у вишневому садочку, побожно ставився до жінки-матері:




Т.Шевченко. Картина до поеми "Наймичка" 



У нашім раї на землі
Нічого кращого немає,
Як тая мати молодая
З своїм дитяточком малим.
... І перед нею помолюся,
Мов перед образом святим
Тієї матері святої,
Що в мир наш бога принесла...



        У повісті «Близнюки» Т.Шевченко наголошує на необхідності виховувати дітей у любові: «… дитинство, проведене на лоні божест- венної природи і на прикладі прекрасної ма- тері і християнина батька, – такі прекрасні спогади непорушною стіною стануть навколо людини і захистять її на дорозі життя від усіх мерзот навколишнього світу».
     Значна роль у догляді та навчанні малечі належала бабусям і дідусям: 


Чернова Катерина, 13 р.


І досі сниться: під горою,
 Меж вербами та над водою,
 Біленька хаточка.
 Сидить Неначе й досі сивий дід
 Коло хатиночки і бавить 
Хорошеє та кучеряве 
Своє маленькеє внуча…

І нищечком старий читає,
 Перехрестившись, 
Отче наш… 

      Водночас він показує, що сім'я, в якій між подружжям немає злагоди , де батьки розбещені багатством, легким життям,  не може дати дітям гідного виховання ( повість "Варнак").
        З любов'ю описує дружні , міцні сім'ї, що найчастіше складаються  у простих людей, які живуть із своєї праці. У цих сім'ях у взаєминах  між подружжям та дітьми відчувається теплота, духовна близькість, взаємоповага й любов. У дружній сім'ї легше долати життєві негаразди.
         Тарас Шевченко ганьбить матерів, які зневажливо ставляться до своїх материнських обов'язків. Найчастіше це аристократки , які дітей збувають на няньок, а самі поринають у світське життя ( повість "Прогулка с удовольствием  и не без морали").


НЕДІЛЬНА ШКОЛА. "БУКВАРЬ ЮЖНОРУССКІЙ"

          Щоб виростало покоління ,підготовлене до дорослого життя здатне розкрити закладений у ньому потенціал здібностей і талантів, сімейне виховання, за переконанням Т. Г. Шевченка,  має далі доповнюватися суспільним.
       Він мріяв про справжню народну школу, яка б давала учням міцні, глибокі знання, і виховувала в дусі любові до рідної мови. Під кінець свого життя він з великим ентузіазмом зустрів звістку про появу недільних шкіл, бо й справді, то був важливий крок у боротьбі за поширення освіти серед трудящих.
     Опікуючись освітою дорослих, поет непокоївся тим, що для недільних шкіл бракує необхідних навчальних посібників. Т. Г. Шевченко вирішив забезпечити недільні школи спеціально для них укладеними українською мовою книгами. 

    Буквар містить абетку друкованих і рукописних літер, традиційні тексти для читання по складах, поетові переспіви окремих Псалмів Давидових, п’ять щоденних молитв, цифри й таблицю множення до 100. Другу половину книжечки займають думи про Олексія Поповича, про Марусю Богуславку, а також 13 народних прислів'їв.



http://blog.i.ua/community/3214/658826/


Переглянемо презентацію

Шевченко і народна педагогіка





Разом з дітьми подивимося 

мультфільм "Садок вишневий коло хати"





Немає коментарів:

Дописати коментар