четвер, 6 жовтня 2016 р.

ПРО ДИТЯЧУ КНИГУ ТА ЇЇ ІЛЮСТРАЦІЇ

     Аби хоч якось дослідити тему  дитячої книги та її ілюстрації вирушимо на пошуки інтернетом...

1. Знаходимо унікальний проект "Читанка", де у вигляді онлайн-бібліотеки  пропонується великий вибір  дитячих видань 60-80 років минулого сторіччя. В ілюстраціях до дитячих книжок радянського періоду,  за винятком комуністичної коньюктури, закладені ключові принципи дитячої книги - допомога у пізнанні світу, адаптації до нього, розрізнянні добра і зла; формування художнього досвіду дітей ї поглиблення їхніх знань про національну культуру, побут, традиції (особливо, коли мова йде про ілюстрації до українських казок).

Візьмемо до прикладу книжку "Лисичка і Журавель" (художниця Наталя Сердюкова).





     У казці "Лисичка і Журавель" описується український звичай запросин у гості, пригощання. Казка вчить: як ти ставитимешся до інших, так ставитимуться і до тебе.
      Бачимо, що художниця  з великою симпатією змалювала головних героїв казки - Лисичку і Журавля. Тварини стилізовані, тобто не в реалістичні манері. Вони носять одяг, причому ми можемо впізнати суто українське чоловіче і жіноче  вбрання, яскраве і самобутнє. Це корсетка (безрукавка) , яскрава   спідниця тканого орнаменту,фартух,  квітчаста хустка та вишита сорочка  у Лисички; приталений жупан та солом'яний бриль у Журавля.
     Малюнок містить багато додаткових ретельно промальованих  деталей, які дуже люблять розглядати діти, і які зберігають в пам'яті  малюка  реалістичні зображення природи, рослин, тварин (цікаво, куди поспішає мишка, і що там у тому згорточку...).
     Таких книжок, які  справляють великий позитивний вплив на дитину на сайті "Читанка" багато. Завдяки  зручній  навігації  їх можна відшуковувати, наприклад, за прізвищем художника - ілюстратора. Рекомендую ознайомитися з роботами (ілюстрації до українських народних казок): 

Анатолія Базилевича
Адель Гілевич
Володимира Голозубова
Тамари Кудіш 
Валентини Мельниченко 


2. З'ясовуємо, що особливе місце у національному рейтингу провідних видавництв займає видавництво  дитячої літератури "А-ба-ба-га-ла-ма-га". З ним співпрацюють десятки кращих художників-графіків таких як: В. Єрко, К. Штанко , К. Лавро та багато інших. 


Владислав Єрко. Ілюстрація до "Курочки ряби"

Звичайно, якщо раніше основним джерелом інформації для дитини була книга, то зараз її місце зайняв комп’ютер. Але книга не втратить свого пізнавального значення ніколи, особливо коли це справжній мистецький шедевр.  


















1 коментар:

  1. Дуже корисні посилання на роботи художників-ілюстраторів. Переглянула і зрозуміла, що це справжня знахідка. Дуже красиві ілюсрації, величезний вибір та легкість у завантаженні. Дякую за такий цінний матеріал! Тепер проблем з пошуком гідної, високохудожньої ілюстрації не буде!!!

    ВідповістиВидалити