суботу, 2 грудня 2023 р.

Інструментарій "Чарівні перетворення"

 На допомогу фахівцям у галузі дошкільної освіти та батькам дітей старшого дошкільного віку спеціалістами лабораторії психології дошкільника Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України розроблено інструментарій оцінювання готовності дитини до навчання в умовах реформування української школи – «Чарівні перетворення».



У методичних рекомендаціях узагальнено матеріали прикладного наукового дослідження «Готовність дитини старшого дошкільного віку до навчання в умовах реформування української школи», яке виконано співробітниками лабораторії психології дошкільника Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України у 2021-2023 рр. Представлений у методичних рекомендаціях комплекс діагностичних завдань «Чарівні перетворення» в першу чергу запропоновано до застосування практичним психологам, соціальним педагогам, вихователям закладів дошкільної освіти; аналогічним/відповідним фахівцям в закладах загальної середньої освіти, центрах дитячого розвитку, консультування та патронату сімей.

неділю, 5 листопада 2023 р.

Підвищуємо правову компетентність

 Гуменюк В. В., Зазуліна Л. В., Блажиєвська В. М. Правові аспектиосвітньої діяльності в умовах законодавчих змін: у запитаннях і відповідях.Навчальний посібник; вид. 2-ге, доповнене. Хмельницький : ХОІППО, 2023.157 с.



У навчальному посібнику розкрито питання та відповіді на них щодо нормативно-правових аспектів діяльності закладів освіти на сучасному етапі законодавчих змін, викликаних реформуванням освітньої галузі, новими підходами до здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю закладів освіти, новими вимогами до якості освіти і забезпечення якості освітніх та управлінських процесів, оновленням професійних стандартів педагогів та керівників. Актуалізуються питання проведення атестації педагогічних працівників відповідно до нового Положення та питання трудових відносин в умовах воєнного стану. Навчальний посібник є відповіддю на результати вивчення і аналізу інформаційних професійних запитів керівників закладів освіти та педагогічних працівників – слухачів курсів підвищення кваліфікації щодо правових аспектів діяльності закладів освіти в сучасних умовах. Посібник адресовано керівним і педагогічним працівникам закладів освіти, працівникам органів управління освітою, науково-педагогічним працівникам закладів післядипломної освіти, студентам педагогічних спеціальностей, а також усім, хто цікавиться даною проблематикою. 

вівторок, 10 жовтня 2023 р.

Про не/ефективну команду

 

(В.Громового)


Професор австралійського університету Нового Південного Уельсу Вілл Фелпс провів цікавий дослід. Протягом місяця він розбивав студентів на групи з чотирьох осіб та доручав їм за 45 хвилин вирішувати управлінські завдання. Найкраща команда отримувала грошовий приз 💸
Студенти не знали, що в деякі групи інтегрували спеціальних людей, які грали ролі:
🥱 «Байдужий». Людина, яка закидала ноги на стіл та мовчки гралась в телефоні.
🤢 «Токсичний». Під час обговорення від цього учасника лунали лише саркастичні зауваження, типу «ви що, знущаєтесь?», «ви, напевно, ніколи раніше ніким не керували» і т.д.
😭 «Песиміст». Він виглядав так, ніби вчора помер його улюблений котик, і взагалі висловлював сумніви в тому, що це завдання взагалі можна вирішити.
Фелпс виявив, що навіть в тому випадку, коли інші три члени групи були здібними й мотивованими учнями, неконструктивна поведінка всього одного члена групи знижувала ефективність всієї групи на 30-40% 📊
Виходить, що ефективність команди більше залежить від того, чи є в ній хоч один слабкий учасник, а не від того, скільки в ній учасників сильних.
Немає опису світлини.
Усі реакції:
7

Характеристика на педагога, що атестується

 Нове Положення про атестацію не передбачає складання характеристики на педагога. Але вивчаючи його досвід роботи, педагогічну діяльність, якщо є таке бажання у членів атестаційної комісії, характеристику можна написати.



У характеристиці слід оцінити досягнення та результати роботи педагога в міжатестаційний період. Для цього проаналізуйте діяльність педагога за п’ять років роботи (якщо це чергова атестація).

Можна написати:

  • як педагог виконує посадові обов’язки;
  • чи здійснює професійну підготовку;
  • чи використовує сучасні освітні технології у процесі навчання та під час проведення виховних заходів;
  • про творчі й організаторські здібності, ініціативність, компетентність педагога;
  • про морально-психологічні якості;
  • чи підвищує кваліфікацію, чи займається самоосвітою;
  • чи бере участь у роботі методоб’єднань.

 

Зазначте і про досягнення педагогічного працівника, і про недоліки його роботи (якщо вони є).

Джерело ПЕДРАДА. Платоформа Освіта 

Не пропусти. Пройди курс підвищення кваліфікації з Childhood Education International

 Childhood Education International


пропонує курси для вихователів 



Дізнатися більше